5條獨家致勝貼士 開網店話咁易!

5條獨家致勝貼士 開網店話咁易!

心思思想開網店?Cube醒你獨家致勝貼士。

 

為你嘅網店選擇合適嘅平台

如果你是賣的買家來自美國或歐洲,eBay可能係你最好嘅選擇。但如果想要吸引香港買家,最好係用Yahoo!拍賣。同樣道理,如果你目標嘅客群主要係來自中國內地,你就要考慮淘寶啦。

 

註冊一個域名

假如你已經為你間網店準備咗一個驚天地泣鬼神的網店名稱(網名),但你有無查清楚呢個名有冇人註冊過呀?因為你將來會需要用自家網站去推廣你間網店,甚至網店本身已經係呢個品牌嘅未來。即刻註冊一個域名,節省日後好多功夫。唔使考慮咁多,其實唔難。

 

搵朋友仔幫手宣傳

知道你好心急,但都唔好急住濫發你間網店嘅宣傳廣告俾全世界(除非你唔介意被人unfriending你...)。如果你自問朋友都算多的話,不妨發動佢哋多啲幫你推廣下呢個獨一無二的構思,變相幫你累積口碑,成件事就唔同晒啦。

 

靈活控制倉存

銷貨同進貨從來都比較難掌握。不過對於一間剛起步的網店而言,靈活嘅儲存空間有助你及時入貨同交貨,準備咁充足,自然幫襯過都話好啦。再講,零售呢行好難話得埋,有時應節嘅貨品一下子會入好多,有時某啲貨唔好賣就好想即刻斬倉,你係咪都好希望隨時增加或者減少倉存空間?咁就易話為,一於搵間迷你倉幫手啦(例如我哋Cube!)

 

彈性倉庫管理提升服務質素

打開門做網店,就要預咗24小時都有機會接到單。想保證服務質素穩定唔甩漏,你需要有個快穩準嘅倉存管理同埋運輸系統。又假如,網店生意對你嚟講只係一份秘撈,你仲有一份正職要應付,咁就更加需要有一個隨時候命嘅倉,出出入入都唔使遷就一般倉庫嘅工作時間啦!

 

我哋係Cube方快存迷你倉,希望以上小貼士可以幫到你。祝你生意興隆!

. Category:   相關文章