8個小秘技  存倉搬屋無難度

8個小秘技  存倉搬屋無難度

點先可以輕鬆搬屋?Cube幫到你!

創建一個文件夾收納一切有用文件與聯絡資料

你所選的迷你倉公司資料和合約對你非常重要。將所有詳細資料印出嚟,或者準備一個電子副本,當需要管理或者追蹤資料時就會更方便。除此之外,你仲要準備相關包裝物料公司同埋運輸公司嘅資料。不妨記低幾個迷你倉公司名,比如Cube方快存迷你倉,不單可以幫你處理晒存取交收程序,仲可以供應埋包裝物料比你添。

準備包裝工具和合適的儲存箱

如果你識得搵儲存箱,仲識預備多幾個後備用箱,咁真係要俾個「叻」你。更重要嘅係,用邊種尺寸嘅儲存箱,運送起來更加方便就手?最簡單,細箱裝重物(前提係尺寸一定要啱用)。如果係用來裝書同文件,你可能要用個細啲嘅箱,而又大件又輕嘅物品,先好用大箱。若果你準備收納衣物但又唔想摺埋塞入個紙皮箱箱,其實你都可以用個特製嘅衣櫥箱(Wardrobe Box)將啲衫掛起再封箱,咁就唔怕整皺啲靚靚衫啦!

妙用舊衫/舊毛巾

氣珠紙和消毒紙巾可以保護箱入面嘅物品免受損壞,而且又便宜又方便。其實,舊衫甚至舊毛巾可以代替氣珠紙發揮同樣作用。如果咁啱呢堆舊衫舊毛巾你都係想裝箱的話,簡直係一石二鳥。

裝箱時記得留充足嘅作業空間

如果裝裝下箱唔夠位轉身,仲要撞親個頭,你話幾慘慘豬呢。裝箱時切記要留空間俾自己啦!包裝工具如膠紙、界刀、氣珠紙以及包裝箱等,應集中放喺接近你嘅地方。可以的話,作業位置最好設在準備存倉物件嘅旁邊,方便搬來搬去。

要識分輕重!

方才都介紹過,包裝箱大小視乎你需要包裝的物件重量。不過有時你係要將同一類物品裝入同一個箱,有輕有重,點算呢?呢個時候,較重的物件通常置箱底會較好,上面再放較輕的物件,避免遭重物擠壓受損。如此一来,包裝時你已經決定咗「正面朝上」嘅方向,咁就唔使搬屋嘅哥哥仔估估下,上下顛倒啦!

用顏色貼紙分類

無論你執緊一間房定係十間房嘅物品,你都可以通過用貼紙或顏色紙分類,到你需要到倉尋找物件時就會輕鬆好多。可以用顏色貼紙甚至係用箱頭筆都標示箱面,通常兩樣一齊用效果更佳。記住記號要標在全部箱面,到入倉搵箱嘅時候,無論你喺邊個位置睇都一目了然。

影相記錄

搞掂所有包裝之後,屋企所有電器已經係斷電斷纜,一片狼藉。不妨事前用相機影低家居原貌,甚至可以拍埋短片,短片入面你可以做埋旁述,之後就有根有據,想將屋企「還原靚靚」都容易好多。將瑣碎物件如網線同螺絲之類放入一個細袋,日後再執屋就唔使左搵右搵啦。

掌握倉存資訊

正所謂,「人類總要重複同樣的錯誤」,每次明明覺得預備已經好夠,總要到最後一刻先發現仲有好多嘢未入箱。呢個時候,你選用的運輸同存倉有無件數限制就好重要,因為你隨時都需要調整。如果你已經有好多唔同顏色分類的裝箱紀錄,就有必要整理出一個目錄,方便以後用來管理倉存。

 

 

請記錄以上8條秘技,然後同你所選迷你倉公司有關的文件放埋一齊。以後要查閱就更加方便啦。

我哋係Cube方快存迷你倉,祝你一切順利!

. Category:   相關文章