儲存箱的進化

儲存箱的進化

由使用陶壺進化到使用儲存箱,如何擺脫空間限制改善生活質素?

唔講你唔知,原来「迷你倉」源自6000年前嘅中國。古人已經識得將物品放入陶壺之後「存倉」,即在地底挖條坑用來埋藏呢啲陶壺,派人看守防止盜賊。時移世易,今時今日嘅迷你倉已經有24小時CCTV防盜系統以及防火系統,甚至有恆溫控制啦。

不過有樣嘢係依然無變嘅,就係好多人為咗節省空間而傾向將珍貴嘅物品存倉。眼下樓價越来越貴,好多時即使想屋企有多啲生活風格嘅物件,往往就因為屋企太細唔夠位擺放而打消念頭,於是只能夠保留「砂煲罌罉」之類嘅生活必須品。

空間唔夠用,真係幾苦惱。例如逢年過節總想趁促銷減價入多啲貨,或者只係想送套運動裝備俾自己,甚至係希望保留珍貴物品留待子女紀念,但美好嘅想法總因為空間限制而幻滅。這類限制對於學生而言尤其明顯,留宿學生經常要面對宿舍太小行李太多的棘手問題。

儲存空間需求越增長,空間不足壓力越大。一般人負擔唔起現時瘋狂的樓價和貴租,自不然轉向尋求「比迷你更迷你」的方法解決去儲存空間問題。Cube方快存提供CubeMini儲存箱服務,用儲存箱取代傳統租用倉位或者儲物櫃嘅存倉方法。CubeMini用家可以隨心所欲增減真正需要嘅儲存空間。

完善的存儲服務公司會提供埋一條龍服務,可以因應用家要求而運送吉盒、收集儲物盒以及代客存倉。代客存倉服務就係要方便用家,節省寶貴時間。

想比較邊間公司提供嘅儲存箱服務比較啱你?以下幾個條件要睇清楚:

  • 存倉數量無限制:存幾多箱你話事,就算係一個都存得。
  • 存倉時期無限制:如果你選用的公司對你想使用的存量同合約期有諸多限制,咁你就要留神啦。
  • 存倉規格無限制:雖然係叫做「儲存箱」,但其實你可以儲存大件物品,例如滑雪板。
  • 送貨要著緊:儲存箱服務重點係「方便」。所以話,存取儲存箱嘅運輸做得好唔好,係判斷一項儲存箱服務質素的標準。
  • 收費要均真:計費方式有好多種,無論帳期係按日計還是按月計,總之要清晰明確,無隱藏收費。一旦發現埋單來多咗好多額外收費,你就要小心啦。

想知道啲關於我哋嘅CubeMini儲存箱服務,聯絡Cube啦。

. Category:   相關文章